Profiler inom MMA och UFC

Tips, Träning

Så här kan du förbättra sin sömnkvalitet

Att ha en god sömnkvalitet är viktigt för att kunna fungera optimalt under dagen och ge dig återhämtning mellan träningspassen. Sömnbrist kan leda till allt från trötthet och irritation till hälsoproblem som hjärt- och kärlsjukdomar och depression. Här är några tips på vad du kan göra för att förbättra din sömnkvalitet.

Skapa en sömnvanerutin

Att ha en regelbunden sömnvanerutin är viktigt för att kroppen ska veta när det är dags att sova. Försök att gå och lägga dig och vakna upp vid samma tid varje dag, även på helgerna. Undvik att använda mobilen eller titta på TV i sängen, eftersom det kan störa sömnen.

Inred rätt för god sömn

Inredningen i sovrummet kan påverka sömnkvaliteten. Se till att rummet är mörkt och tyst. Använd gärna mörkläggningsgardiner eller ögonmask och öronproppar om det behövs. Se också till att rummet är svalt, eftersom kroppstemperaturen sjunker när vi sover.

Undvik koffein och alkohol

Koffein och alkohol kan påverka sömnen negativt. Försök att undvika koffeinhaltiga drycker som kaffe, te och energidrycker på kvällen. Alkohol kan visserligen få vissa att somna snabbare, men bör undvikas då det kan också leda till att vi vaknar upp flera gånger under natten och inte får den djupa sömnen vi behöver. För att inte nämna andra hälsorisker.

Träna regelbundet

Regelbunden träning kan hjälpa oss att sova bättre. Fysisk aktivitet ökar kroppstemperaturen, vilket kan ge en kortvarig energikick, men sedan sänks kroppstemperaturen, vilket gör oss trötta och redo för sömn. Träna gärna på dagen eller tidig kväll, eftersom träning sent på kvällen kan ge motsatt effekt.

Sömnproblem som behöver medicinsk hjälp

Om du har problem med att sova trots att du har testat ovanstående tips, kan det vara bra att söka medicinsk hjälp. Sömnproblem kan bero på sjukdomar som sömnapné eller restless legs syndrome, eller på andra faktorer som stress och ångest. En läkare kan hjälpa dig att utreda vad som kan vara orsaken till sömnproblemen och ge råd om lämplig behandling.

Att ha en god sömnkvalitet kan vara en utmaning, men genom att skapa en regelbunden sömnvanerutin, inreda rätt, undvika koffein och alkohol och träna regelbundet kan du förbättra dina chanser att få en god natts sömn.