Profiler inom MMA och UFC

Kampsport

Alexander Gustafsson

Alexander ”The Mauler” Gustafsson är en av den svenska MMA-världens mest framgångsrika idrottare. Den här 27-åringen har till och med jämförts med den svenske boxningshjälten och världsmästaren Ingemar ”Ingo” Johansson från gångna dagar. Alexander Gustafsson började med boxning som tioåring och har dessutom tränat submission wrestling. Båda stilarna kommer väl till pass när man ska tävla i MMA, där det utmärkande är just den blandning av olika kampsportsstilar som möts i ringen.

Gustafsson har haft en rad framgångar på senare år, säkert till stor del beroende på den aggressivitet och envishet som också givit honom smeknamnet ”The Mauler”.

Om man tittar på rankingsidan på UFC, världens största MMA-organisation och -turnering, ser man att Gustafsson till och med är rankad som etta i världen inom sin viktklass, lätt tungvikt. Regerande champion i denna klass är dock en annan idrottare, nämligen Jon ”Bones” Jones. Jones fightingprofil är till skillnad från Gustafssons mer präglad av brottning, jiu-jitsu och muay thai. Snart kommer dessa två att mötas i en spännande returmatch.

Den första matchen gick av stapeln den 14 april och har av somliga kallats för den största matchen inom lätt tungvikt någonsin. I denna spännande match lyckades Jones hålla Gustafsson stången genom tre händelserika ronder till publikens förtjusning.

Nu ska de snart mötas igen i ännu en ödesmättad match mellan de två giganterna. Vad tror då experterna om utgången av denna nya match? Favoriterna anser de att Jones kommer att vinna – inte så konstigt, eftersom han förutom att ha besegrat Gustafsson i deras sista möte nyss vann sin elfte raka seger, denna gång mot tredjerankade Glover Texeira.

Vi ska dock inte räkna ut Gustafsson så lätt – han kan mycket väl ha chans att besegra vinstrike Jones i denna prestigefyllda match. Och nog vore det väldigt roligt med en svensk champion!