Profiler inom MMA och UFC

Kampsport

Anderson Silva – Världens bäste fighter?

Anderson Silva är en brasiliansk MMA-fighter som av många anses vara världens bästa. Han föddes 1975 och började träna jiu-jitsu när han var väldigt ung.

Hans familj var dock fattig och det var inte förrän han var tretton år gammal som han kunde börja träna med en professionell tränare. Sporten blev taekwondo. Vid sexton års ålder började han träna muay thai, och det är denna disciplin som är den främsta influensen till hans egen MMA-stil.

Hans karriär som fighter började inte helt oväntat i hemlandet Brasilien, där han nådde stora framgångar. Han gick sedan vidare till den japanska serien Shooto och fick under 2001, efter sin första vinst, möta den obesegrade mästaren Hayato Sakurai. Matchen vann han efter ett enhälligt domslut, och Silvas karriär hade nu verkligen börjat.

Efter Shooto gick han vidare till att slåss i Pride. Här fick han dock se sig besegrad av Daiju Takase, vilket fick honom att överväga att lämna MMA helt och hållet. Han övertygades emellertid att fortsätta av Antonio Nogueira. Under de nästföljande åren gick hans karriär upp och ner, och det var i UFC som Silva verkligen visade att han är en av världens bästa MMA-fighters.

Året var 2006 när Silva mötte Chris Leben som då hade gått obesegrade ur fem matcher i rad. Silva sparade inte på krutet och vann via teknisk knock-out efter bara 2 minuter och 59 sekunder in i den första ronden. Efter detta försvarade han sin nyvunna UFC-titel ett flertal gånger och satte rekord genom att vinna 16 UFC-matcher i rad. Under 2013 mötte Silva Chris Weidman och fick tyvärr se sin överman. Han förlorade via knock-out i andra ronden och därmed sin titel.

Många säger att Silva har sina glansdagar bakom sig och att han bör pensionera sig från MMA. Detta har knappast stoppat honom att träna vidare. Glöden finns kvar och han planerar att fortsätta slåss för att ta sig tillbaka till toppen.